Avl

Kombinert elektronisk øremerke og GS-prøvemerke

Nå har vi åpnet opp for at produsenter kan bestille elektroniske GS-merker. Dette har vært etterspurt fra medlemmene våre i lengre tid, og det vil gjøre det enklere å rutinemessig GS-teste alle kvigekalvene så fort de er født.

Hanna R. Storlien
Eva Husaas

Begge avlsforskere i Geno

Omtrent slik ser en kalv med elektronisk
GS-merke i øret ut. Elektronisk øremerke og
GS-merke i ett og samme merke!

Foto: Hanna Retzius Storlien

Disse merkene er kombinerte øremerker og GS-prøvemerker, så man kan ta ut GS-prøve samtidig som man merker NRF-kvigekalver. De elektroniske GS-merkene bestilles hos MSD Animal Health (OS ID). Det ikke-elektroniske merket i høyre øret blir som før, mens du tar en vevsprøve av kalven samtidig som du setter inn det elektroniske øremerket i det venstre øret.

Med elektronisk GS-merke er det ikke lenger nødvendig å vente til etter at kalven er født med å bestille GS-utstyr. Utstyret ligger klart hos deg, og du kan sende inn GS-prøven rett etter at kalven er født og merket er på plass i øret. Prøven kan videre legges i tilsvarende beger som for grovfôrprøver og melkeprøver, merkes med GS-etikett, og settes i skinna ved melketanken for henting. Les mer om dette på side 6.

Bestilling av analyse blir registrert hos Geno når Biobank mottar prøven. Bestillingen blir da synlig i den nye bestillingstabellen i Geno avlsplan. Les mer om dette på side 8.

Pris og fakturering

Elektroniske GS-merker koster 22 kr mer enn ordinære elektroniske øremerker, og kjøpes hos MSD Animal Health (OS ID). Geno fakturerer kun for transport, behandling av DNA, analyse og avlsverdiberegning, og dette koster totalt 195 kr. Faktura for dette kommer på seminfakturaen.

Totalsummen for elektronisk GS-merke og analysedelen blir lavere enn ved bruk av grønne GS-merker.

Grønne GS-merker fortsatt tilgjengelige for bestilling

Vi kommer også til å beholde muligheten for bestilling av grønne GS-merker for de som kun ønsker å ta prøve av noen få kvigekalver, eller av eldre dyr. De grønne GS-merkene skal fortsatt benyttes på avlsemner. Derfor skal vi også få på plass en løsning der produsenter som benytter elektroniske GS-merker til genotyping av kvigekalvene sine, kan reservere seg mot å motta grønne GS-merker for genotyping av embryodonoremner i tillegg. Innsendte prøver på avlsemner blir ikke fakturert for analyse. Det er ikke sikkert denne reservasjonsløsningen er klar med en gang vi åpner for å benytte elektroniske GS-merker, men den kommer så snart den er klar.

Merk at det er en egen tang for å sette inn elektroniske GS-merker. Denne legges automatisk til første bestilling hos MSD Animal Health. Kostnad for tang må dekkes av hver enkelt produsent.